За филма и паркур

„Паркур – начин на живот“ е телевизионен документален филм, реализиран през 2007г. от режисьора Андрей Хадживасилев и негови колеги от НБУ по време на обучението им по филмово и телевизионно изкуство. Идеята за лентата се заражда в режисьора след университетски обмен в малкия град Тарнов, Полша. Оказва се, че запалени фенове на паркур и активни трейсъри има и в България. Макар и само с начален опит филмовите творци и трейсърите създават успешния филмов проект. Премиерата се съчетава с излизането на музикалните хитове с наличие на паркур: David Guetta vs The Egg – Love don’t let me go и Madonna – Jump, което засилва интереса допълнително. Филмът има широко разпространение и премиера на голям екран, DVD вложка с тираж 20 000 към списание „Хай Клуб“ и тв. премиера като лидер в ефирното време по Нова телевизия.

филмов постер: Паркур – начин на живот

Паркур е физическа дисциплина, вдъхновена от човешкото движение, която обръща внимание на непрестанното и умело движение през препятствия (както изкуствени, така и естествени) в обкръжаващата ни среда. Движението може да представлява бягане, скачане, катерене или да включва и други по-сложни техники. Филмът ще ви запознае с този вид спорт и ще ви покаже как той се превръща в начин на живот за тези, които го практикуват.

Според основателя на дисциплината Дейвид Бел, духът на паркур се основава донякъде върху понятията за “бягство“ и “достигане“, т.е. върху идеята за използване на физическата подвижност и бързата мисъл с цел разрешаване на трудни ситуации и възможност за придвижване в желаната посока. Паркур развива всички физически способности на човешкото тяло, като по същото време изисква постоянна концентрация и мислене в три измерения – преценяване на разстояния, преценяване на възможности и преценяване на риск.

IMDb – https://www.imdb.com/title/tt1094197/

Parkour: Nachin na jivot (2007) on IMDb